FOTOGRAMETRİ VE HAVADAN VERİ TOPLAMA EKİPMANLARI
Fotogrametri bugün dünyada yaygın olarak kullanılan bir veri toplama yöntemidir. Genel olarak tanımlandığında Fotogrametri : Havadan çekilen bindirmeli resimlerin geo-referanslandırılması ve bu resimlerden ve bu resimlerden oluşturulan 3 boyutlu görüntülerden konum bilgisi toplanması işlemidir. Bu veri toplama işlemi farklı ölçeklerde ve hassasiyetlerde olabilir, farklı ürünler elde edilebilir fakat tüm bu işlemlerin ortak noktası fotoğraflanan alana ait tüm konum bilgilerinin istenilen hassasiyette toplanabilmesi ve toplanılan bu verilerin farklı gösterimlerle sunulabilmesidir. Fotogrametri bize hızlı, güvenli, hassas ve güvenilir veri toplama olanağı sunduğu gibi ürün çeşitliliği konusunda da avantajlıdır, Fotogrametrik yöntemlerle; Her ölçekte harita, ortofoto, sayısal arazi modeli üretilebileceği gibi, Fly-through animasyon, arazi kullanım analizleri de yapılabilir. Özetle Fotogrametrik yöntemler resimleri alınan araziye dair sadece konum bilgisi toplamak için değil bu bölgeyle ilgili daha ileri bilgi ihtiyacını karşılamak için de kullanırlar. Havadan Veri Toplama ekipmanları farklı bileşenlerden oluşan bütünleşik sistemlerdir ve bu sistemler kurulurken en önemli unsur, farklı kaynaklardan alınan cihazların birbiri ile uyum halinde çalışabilmesi ve toplanan verinin kalitesidir, bizde seçimlerimizi yaparken bu konuyu dikkate alarak mükemmel bir sistem yaratmaya çalıştık.
Havadan Veri Toplama Sistemlerini bileşenleri aşağıdaki gibidir ;
1- Sistemin konuşlandırılacağı , uçuşların gerçekleşeceği , ihtiyacı karşılayacak özelliklere sahip ve mevcut sisteme göre modifiye edilmiş UÇAK..
2- Bu uçağa monte edilen ve kameranın yerleştirileceği MOUNT
3- Resim çekimi yapacak ve mount’a oturacak HAVA KAMERASI
4- Tüm uçuş operasyonlarını idare edecek ve uçus esnasında Direct Geo_referencing ( GPS _ IMU ) verisi toplayacak UÇUŞ YÖNETİM SİSTEMİ